KUD Dolomiti Dobrova

Osvobodi svoje srce
Osvobodi svojo glavo
Živi enostavno
Dajaj mnogo
Ne pričakuj preveč

Vroča Novica

KUD Dolomiti Dobrova Vas v sezoni 2018 / 2019 vabi k vpisu v abonmaja. Od oktobra 2018 do marca 2019, se bo v kulturnem domu na Dobrovi zvrstilo pet predstav amaterskih gledališč širom Slovenije ter predstava s profesionalnima igralcema.

Če želite prejemati obvestila in opomnike za predstave, se registrirajte na spodnji povezavi.
>>> Kliknite tukaj <<<

 


 

Več
 • KUD Dolomiti Dobrova
 • KUD Dolomiti Dobrova
 • KUD Dolomiti Dobrova
 • KUD Dolomiti Dobrova
 • KUD Dolomiti Dobrova
 • KUD Dolomiti Dobrova
 • KUD Dolomiti Dobrova
 • KUD Dolomiti Dobrova
 • KUD Dolomiti Dobrova
 • KUD Dolomiti Dobrova
 • KUD Dolomiti Dobrova
You are here

Premiera gledališke skupine

E-pošta natisni PDF

V soboto 25.febraurja 2012 ob 19:30 vljudno vabljeni na ogled dveh enodejank v izvedbi gledališke skupine KUD Dolomiti Dobrova.

Karl Valentin: Obisk v gledališču  ter  Robert Anderson: Veš, da te ne slišim, če teče voda

Vljudno vabljeni !

predstava_2012


KARL VALENTIN (1882-1948)

s pravim imenom Valentin Ludwig Fey je bil v prvi tretjini 20. stoletja eden najpomembnejših bavarskih komikov, kabaretnih ustvarjalcev, klovnov pa tudi dramatik in producent številnih filmov. V 20. letih je slovel kot zvezdnik številnih nemih filmov, oprijel se ga je vzdevek "nemški Charlie Chaplin".

Kariero komika je začel 1902, ko se je vpisal v 3-mesečni tečaj v varietejski šoli v Münchnu, kot poklicni igralec pa je prvič nastopil v Nürnbergu. V triletnem premoru, neposredno po očetovi smrti, je oblikoval dvajset monokomedij, s katerimi je leta 1906 nastopal po številnih nemških mestih. Kmalu zatem je redno nastopal v münchenskih kabarejih in pivnicah ter zaslovel kot avtor in izvajalec skečev, ki jih je praviloma uprizarjal v močnem bavarskem dialektu, navadno s soigralko Liesl Karlstadt.

Njegovi skeči pogosto parodirajo in izpostavljajo posmehu male trgovce, gasilce, godbenike v vojaških orkestrih, različne strokovnjake, ki igrajo majhno vlogo v gospodarskem in socialnem življenju. Valentin je s svojim naivnim občutkom za humor oblikoval skeče, ki so bili po duhu ohlapno povezani s sočasnimi umetniškimi gibanji, kot so dadaizem, socialni ekspresionizem in Nova stvarnost. Njegova umetnost se osredotoča predvsem na jezikovne bravure in besedne igre - Valentin je jezikovni anarhist. Njegove komedije se pogosto pričenjajo z banalnimi nesporazumi, pri katerih vztraja in jih z razvojem skeča še stopnjuje; besede dobesedno zdrobi, jezik razgradi na osnovne enote in raziskuje izvorni pomen in smisel besed.

OBISK V GLEDALIŠČU:

komična enodejanka se začne, ko žena na večer pride domov z vstopnicama za gledališko predstavo, ki jih ji je dala hišnica. Ker se z možem redko odpravita v gledališče, se hitro odločita za obisk predstave, saj take priložnosti ne gre zamuditi. Do začetka predstave je še dobra ura, do odhoda v teater pa morata postoriti še mnogo stvari. Čas hitro teče, jima bo uspelo ujeti predstavo?

=======================================================================

ROBERT WOODRUFF ANDERSON (1917-2009)

je bil ameriški dramatik, scenarist in gledališki producent. Zaslovel je z igro Čaj in simpatija, uprizorjeno na Broadwayu leta 1953 in istoimenskim filmom z igralcema Deborah in Johnom Kerr. Andersonovi odrski uspešnici sta še Tiha noč, samotna noč in nikoli nisem pel ter filmska scenarija Dokler jadrajo in Kremenjaki. Več iger in proznih del je priredil tudi za televizijo.

SAJ VEŠ, DA TE NE SLIŠIM, ČE TEČE VODA:

Jack Barnstable, intelektualec, pisec iger, prinese v pregled novo gledališko delo, gledališkemu ravnatelju Millerju. Avtor, ki opisuje prigode iz vsakdanjega življenja zahteva, da se režiser drži njegovih napotkov in naredi sodobno igro. Zgodba se zaplete zaradi različnih pogledov  na estetsko primernost nekaterih prizorov.

Joomlart

We use cookies to improve our website and your experience when using it. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information